Radan muistaminen osa 1

Treeniradassa on 25 estettä, mutta muistat vain ensimmäiset neljä? Tajuatko kesken radan, ettet tiedä yhtään mihin suuntaan seuraavaksi piti mennä? Varsinkin agilityuran alussa on aivan normaalia, että radan muistaminen tuntuu haastavalta. Usein ongelma poistuu kokemuksen myötä, mutta on myös mahdollista, että käyttämäsi muististrategiat ovat tehottomia, tai ettei käytössäsi ole sellaisia.

Älä opettele numeroita, älä opettele esteitä, opettele ohjaukset ja linjat

Jos tutustumisessa numeroit esteitä hiljaa mielessäsi ja yrität painaa ne mieleesi, ei ihme jos pitkän radan muistaminen on haastavaa. Ethän opettele puhelinnumeroitakaan yksi numero kerrallaan, vaan numerosarjoissa. On huomattavasti vaikeampi muistaa:

2 – 3 – 3 – 9 – 4 – 8

kuin

233 – 948

Sama pätee myös agilityradalla. Rytmitä esteet linjojen ja ohjausten mukaan. Esimerkiksi muistamalla ”valssi ja suora”, muistatkin jo helposti viisikin estettä! Huomattavasti helpompaa kuin yrittää muistaa ”hyppy, käännös ja hyppy, käännös ja putki, pituus, hyppy”.

Tehdään pieni harjoite. Alla on ratapiirros, käy se huolellisesti läpi käyttämättä kuitenkaan liikaa aikaa.

Valssiharjoitus

Aika kippurainen eikös? Alla on sama ratapiirros ilman numeroita. Testaa muistatko radan:

muistettavarata2

Muistitko radan? Opettelitko esteet, vai linjat/ohjaukset? Mikäli radan muistaminen tuntui haastavalta, otetaan uudelleen. Alla olen piirtänyt ratapiirrokseen koiran linjat.

muistettavarata3

Mihin numeroon asti muistit radan äsken? Mikäli muistat tämän kuvasarjan ylimmän kuvan kaksi vihreää nuolta, muistat radan jo esteelle 6. Ohjauksien kautta pohdittuna: ensimmäinen Z-nuoli voisi olla esimerkiksi ”valssi ja peruskäännös” ja C-nuoli olisi valssi. Eli: valssi+peruskäännös – valssi. Ensimmäiset 6 estettä ovat kiteytettävissä näihin kahteen ohjaukseen. 

Jos tämän jälkeen opettelet kuvasarjan keskimmäisessä kuvassa  näkyvän vihreän nuolen, muistat radan jo esteelle 9.

Kuvasarjassa alimmaisen kuvan kiemura ei enää ole niin simppeli kuin ylemmät. Ajatellaan sekin ohjauksien kautta, esimerkiksi näin: valssi ja päällejuoksu (valssi väliin 10-11, päällejuoksu esteelle 12).

Käy vihreät kiemurat ja ohjaukset vielä kerran ajatuksella läpi. Kokeile sen jälkeen uudelleen numeroimattoman ratapiirroksen kanssa, muistatko radan nyt. Luultavasti pääsit jo pidemmälle kuin edellisellä kerralla.

Osa2: Rataantutustuminen
Osa3: Melikuvaharjoittelu 

Yksi kommentti artikkeliin ”Radan muistaminen osa 1

  1. Paluuviite: Radan muistaminen osa 3: Mielikuvaharjoittelu | V V V - Viivi Venla Vola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s